Yazı Çağrısı

MARMARA MEDYA MERKEZİ, YENİ BİR E-DERGİ ÇIKARMAYA HAZIRLANIYOR.  

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin araştırma ve uygulama birimi olarak faaliyetlerini sürdüren Marmara Medya Merkezi, elektronik bir sinema dergisi çıkarmaya hazırlanıyor. Akademi ile sektör birikimini bir araya getirmeyi hedefleyen ve öğrencilerin de aktif olarak yer alacağı e-dergi, Medya Merkezinin sinema birimi olan Marmara Sinema Topluluğu’nun (MST) koordinesinde Haziran 2013 tarihinde ilk sayısıyla okurların karşısına çıkmaya hazırlanıyor. Böylelikle hem akademik uğraşlara hem sektörel üretimlere hem de bu iki alandan beslenen öğrencilere katkı sağlayacak bir bilgi üretim ve etkileşim platformu olabileceğini tahayyül ettiğimiz bir dergi yayımlamak istiyoruz.

Sinema; üzerine düşünülen, düş kurulabilen, ortak bir iletişim kamusu yaratan bir mecra olma özelliğini bir asırlık gelişim süreci içerisinde göstermiştir. İlk çıkışında bir “sanat”  bile sayılmayan sinema, günümüzde imge yaratma-tahayyül oluşturma özelliğinden dolayı insanların artık kavramlarla değil imgelerle düşüneceğini ifade eden yaklaşımlarla birçok boyutunun yanında önemli bir sanatsal ve entelektüel uğraş haline gelmiştir. Sinema üzerine düşünmek, sinema ile düşünmek ve hakkında yazı kaleme almak çok boyutlu birikim gerektirmektedir.

Ayrıca sinema üzerinde eleştirel bir çabaya girişmek genellikle sinema yapmanın ilk basamağı olagelmiştir. Fransa’da Cahiers du Cinema dergisinde bir araya gelerek sinema hakkında düşünsel bir alan açmış olan sinema yazarları daha sonra Fransız Yeni Dalgası olarak adlandırılacak bir yönetmen kuşağını oluşturmuştur. Benzer şekilde Türk ve Dünya sinemasında da sinema eleştirmenliğinden yönetmenliğe geçen birçok ünlü figür bulmak mümkündür. Bu da sinema yazarlığının sinema yaratımı için doğru bir başlangıç olduğunu göstermektedir. Akademik ve entelektüel katkılarının yanında sinema dergileri, aynı zamanda popüler ve sanatsal her tür sinema için yeni fikirlerin geliştirilebileceği bereketli bir kültürel mecradır.

Marmara Sinema Topluluğu’nun (MST) bu çabası, sözü edilen tarihsel gerçekliklerden hareketle sinemanın çok boyutluluğunu, farklı kuramsal çerçevelerle yeniden üretilebilecek bir kalkış alanı olduğu bilinciyle, sinema üzerine düşünmenin farklı bileşenlerini bir araya getirmeyi önemseyen bir adımdır.

Akademisyen ve öğrencilerin öncülüğünde kampüs merkezli bir sinema dergisi olmakla birlikte sinema alanında farklı düzey ve mecralarda yer alan tüm aktörlerin birikimine de kapısını açık tutan ve onların da aktif katılımını önemseyen bir dergi hedeflenmektedir. Ayrıca eleştirel bakışın kendini hissettirdiği, yeniliğe açık ve genç zihinlerin yeni alanlar açabileceği düşüncesiyle sinema yazını alanında düşünsel bir çabaya sahip herkesi bu çağrıya kulak vermeye ve katkı sunmaya davet ediyoruz.

Haziran 2013 tarihinde çıkacak olan ilk sayısında beraberce perdeyi açmak isteyen, akademisyen, akademisyen adayı, öğrenci ve sinema yazarlarının 24 Mayıs 2013 tarihine kadar yazılarını sinemamarmara@gmail.com e-posta adresine göndermeleri gerekmektedir.

Yrd. Doç. Dr. Hediyetullah AYDENİZ

Marmara Medya Merkezi Koordinatörü

 

İletişim ve Koordinasyon

Arş. Gör. Mesut BOSTAN

e-posta: sinemamarmara@gmail.com,

mesut.bostan@marmara.edu.tr

web     : www.e-yayincilik.marmara.edu.tr

https://marmarasinematoplulugu.wordpress.com/

Dergi Bölümleri

  1. Haberler/Duyurular
  2. Dosya konusu: Sinema Eğitimi: Akademi-sektör ve öğrenci gözüyle.
  3. Vizyondakiler:  Vizyona girecek önemli filmlerin analizi veya kritiği.
  4. Vizyon Filmleri: Ay ay vizyona girecek filmlerin kısa tanıtım yazısı.
  5. Dünya sineması: Dünya sinemasından gelenekler, yaklaşımlar, film analizlerinin ele alındığı yazılar.
  6. Yerli Sinema: Yeşilçam baz alınmakla birlikte özellikle geçmişi yad etme bölümü olarak röportaj ve eski filmler üzerine inceleme yazıları.
  7. Kısa Film: film tanıtımları ve filmle ilgili kısa röportajlar.
  8. Sinema Kitaplığı: sinema ile ilgili kitap tanıtımları ve kritiği.
  9. Sinemanın Mutfağı: Teknik olarak sinemasal bilgilerin yer alacağı yazılar(sinemada ışık kullanımı, kısa filmciler için kamera ve lens önerileri, yeni teknik gelişmeler vs.)
  10. Film Müzikleri: Her ay bir filmin soundtrack albümünün tanıtımı ve değerlendirilmesi.
  11. Sine-Akademi: Sinema ile ilgili akademik çalışmaların değerlendirilmesi.

Yazı Özellikleri:

  • Dosya Türü    : Microsoft Word
  • Yazı karakteri           : Times New Roman
  • Punto              : 12 punto ve 1,5 satır aralığı
  • Sayfa Sayısı    : Word belgesi olarak 4 sayfa (1400-1500 kelime).
  • Referansların, dipnot şeklinde her sayfanın sonunda verilmesi beklenmektedir.

Editörün Notu

  • Redaktör yayın için belirlenen özellikler çerçevesinde imla değişikliğinde bulunabilir.
  • Yazının kısaltılmasının gerektiği durumlarda anlama etkide bulunmayacak kısaltmalarda yazarın onayına müracaat edilmez.
  • Makalelerin başka bir yerde yayınlanmamış olması gerekmektedir. Bazı özel durumlarda yayınlanmış makaleler ilk yayın yeri gösterilerek tekrar yayınlanabilir.
  • Makalelerin bilimsel ve hukuki sorumluluğu yazarlara aittir.

Yorum bırakın